Α. Τσίπρας: Η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας

0
5

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ χαρακτήρισε σημαντική κατάκτηση το Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας πως η συμφωνία για την ονομασία της ΦΥΡΟΜ μπορεί να είναι βιώσιμη και υπηρετεί το αμοιβαίο συμφέρον.
Η ονομασία δεν είναι αμετάφραστη, αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε χώρας, αν θα αναφέρει την ονομασία στη γλώσσα της ή στη γλώσσα των γειτόνων, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας ως ελληνική κληρονομιά και δεν παραγνωρίζει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της γειτονικής χώρας σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν δίνουμε κάτι, αλλά παίρνουμε, ειπε χαρακτηριστικα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε την ενημέρωση, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη στάση του πολιτική τζογαδόρου και ανεύθυνη απέναντι σε ένα εθνικό θέμα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο  να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αφήνει η ΝΔ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα για να αναδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα.
Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής θα υποστεί άλλη μια μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δεν ζητάει από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση και την πορεία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία της λύσης που θα δοθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, θα κριθεί από τις αγορές και επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.
Ποτέ δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν ότι θα γυρίσουν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη ενέργεια την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με την καλή γειτονία.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει, δηλώνει ο πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ.
Για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες, σχολίασε η κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ και τον κάλεσε να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Α. Τσίπρας: Με αυτήν τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μαςwww.ert.gr
Source: EΛΛΑΔΑ