Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών-Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (video)

0
2

Αναταράξεις συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, με την Αθήνα να καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα, που ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία.

Η γειτονική χώρα θα πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Αθήνα μετά τις προβληματικές -όπως χαρακτηρίστηκαν- δηλώσεις Ζαεφ περί διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας. «Μετά τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να σπαταληθεί το διπλωματικό κεφάλαιο που έχουμε σωρεύσει. Η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας. Ως προς την εθνότητα, υπάρχει αναφορά σε βορειομακεδονική ιθαγένεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
<a href=» rel=»noopener» target=»_blank»>Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η κύρωση της συμφωνίας, διαμήνυσε εκ νέου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Βουλή των Σκοπίων πρέπει τώρα να αδράξει την ιστορική ευκαιρία και να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες. Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός να πάρει απόφαση να μην επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Η προσπάθεια να βρούμε μία λύση στις σχέσεις μας με τους γείτονες μας δεν γίνεται από θέση αδυναμίας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Ζάεφ. Η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη ούτε απέναντι στους γείτονες της ούτε απέναντι στις όποιες πιέσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Στη γειτονική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο σύνταγμα με την τελευταία ψηφοφορία να τοποθετείται στο δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε τόνισε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr
Source: ΔΙΕΘΝΗ