Μειωμένες κατά 5% οι κρατήσεις από τη Γερμανία για το νησί της Ρόδου

0
18

Του Παναγιώτη Δ. Υφαντή, στο euro2day.gr

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι κρατήσεις οργανωμένων πακέτων διακοπών από τη Γερμανία για την Ελλάδα τον Ιούλιο μετά την άνοδο που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Τουρκία και Αίγυπτος ήταν οι δύο ανταγωνιστές της Ελλάδας που επωφελήθηκαν από τη στροφή της ζήτησης προς φθηνότερους προορισμούς. Τα στοιχεία, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν την αλλαγή δεδομένων στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά, καθώς τον μήνα που πέρασε κατέγραψαν μείωση κρατήσεων οι 7 από τους 10 κύριους προορισμούς διακοπών των Γερμανών στη Μεσόγειο.

Πρόκειται για προορισμούς στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των συνολικών καλοκαιρινών κρατήσεων των Γερανών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Amadeusleisure iT (πρώην Traveltainment), οι συνολικές κρατήσεις πακέτων διακοπών προς τους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών στη Μεσόγειο κατέγραψαν μείωση 1,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Υποχώρηση την οποία παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς αποδίδουν εν μέρει στις κλιματολογικές συνθήκες (καύσωνας σε βασικές αγορές) αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία δείχνουν να εισέρχονται οι οικονομίες της Ε.Ε.

Η πορεία των κρατήσεων του Ιουλίου επιβεβαιώνει, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, πως η αγορά των κρατήσεων τελευταίας στιγμής δεν αποτελεί ευνοϊκό πεδίο για τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς υστερούν λόγω υψηλότερης τιμής του ελληνικού πακέτου, έναντι των επιχειρήσεων σε Τουρκία και Αίγυπτο που πρωταγωνιστούν στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Amadeus, οι δύο από τους τρεις δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς των Γερμανών (Ηράκλειο, Ρόδος) είδαν τη ζήτηση να μειώνεται τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αυξημένη ζήτηση, αντίθετα, κατέγραψε η Κως.

Μείωση ζήτησης κατέγραψαν τον Ιούλιο το Ηράκλειο (-6%) αλλά και η Ρόδος (-5%) μετά την άνοδο των κρατήσεων που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο (+10,1% το Ηράκλειο και +10,7% η Ρόδος). Η Κως ήταν ο μόνος από τους βασικούς προορισμούς των Γερμανών στην Ελλάδα και μόλις ο τρίτος σε όλη τη Μεσόγειο που κατέγραψε άνοδο κρατήσεων τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι κρατήσεις αυξήθηκαν 21% τον συγκεκριμένο μήνα ως συνέχεια της σημαντικής αύξησης που είχε καταγραφεί και τον Ιούνιο (+24,5%).

Δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών τον Ιούλιο αναδείχθηκε η Αττάλεια της Τουρκίας, η οποία εμφάνισε άνοδο ζήτησης (κρατήσεων) 10%.

Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε η Χουργκάντα της Αιγύπτου με αύξηση κρατήσεων 11%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ήταν ο πρώτος ανοδικός μήνας φέτος του αιγυπτιακού προορισμού αποτυπώνοντας την αυξημένη ζήτηση των Γερμανών για διακοπές στην Ερυθρά θάλασσα στην “καρδιά” του καλοκαιριού.

Η Ισπανία συνέχισε το πολύμηνο αρνητικό σερί της στη γερμανική αγορά και τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, η Πάλμα παρέμεινε δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών αλλά κατέγραψε μείωση κρατήσεων 10%. Τα Κανάρια νησιά σημείωσαν νέα διψήφια ποσοστιαία μείωση κρατήσεων, η Φουέρτεβεντούρα έκλεισε τον Ιούλιο με πτώση κρατήσεων 25%, ενώ οι κρατήσεις για Λας Πάλμας μειώθηκαν 18% και για τη νότια Τενερίφη 17%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here