ΝΑΤΟ : Έκτακτη συνεδρίαση μετά την αποχώρηση ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies

0
0

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη Συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης.
«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Συνθήκη Open Skies προτάθηκε από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ τον Ιούλιο του 1955, αλλά τελικά υπογράφηκε το 1992 για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και αφού είχαν προηγηθεί κοσμοϊστορικές αλλαγές στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως βέβαια και στην Σοβιετική Ένωση.
Η Συνθήκη επιτρέπει να επαληθεύονται οι στρατιωτικές κινήσεις. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα περιορισμού των εξοπλισμών των 35 χωρών που την έχουν υπογράψει.
Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να «αναθεωρήσουν» την απόφασή τους, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να συνεχίσει να την τηρεί πλήρως.
«Μαζί με τους εταίρους μας, θα καταβάλλουμε προσπάθεια προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας πως η Γαλλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν «επανειλημμένα» εξηγήσει στην Ουάσινγκτον ότι «οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συνθήκης από μέρους της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια» δεν μπορούν «να δικαιολογήσουν» την αποχώρηση από αυτή.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους όρους της Συμφωνίας.
Αφού οι Ρώσοι «δεν την τηρούν, αποσυρόμαστε» υπογράμμισε.
«Λυπάμαι βαθιά για αυτή την αναγγελία», τόνισε ο Μάας, κρίνοντας πως η αυτή διεθνής Συμφωνία «συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη σε σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο» και θα «αποδυναμωνόταν» σε περίπτωση που πράγματι καταγραφόταν αμερικανική αποχώρηση από αυτήν.
Προέτρεψε ταυτόχρονα τη Ρωσία να «επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή» της Συνθήκης.
«Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη Συνθήκη και θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει» σε ισχύ, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους του ώστε «να συντονιστούμε στενά».
Η Συνθήκη των «Ανοικτών Ουρανών» είναι η τρίτη διεθνής συνθήκη από την οποία αποσύρει τις ΗΠΑ ο Τραμπ, μετά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ, η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν), που αποκήρυξε το 2018, και τη συνθήκη INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το 2019.www.ert.gr
Source: ΔΙΕΘΝΗ